Ben je onder de 30 jaar en voel je je betrokken bij de democratie en rechtsstaat van Nederland? Dan is deze prijsvraag interessant voor jou:

Wat wil jij aan Willem Witteveen zeggen, schrijven, tonen of laten horen over Nederland, tien jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne?


Wie is Willem Witteveen?

Op 17 juli 2024 is het tien jaar geleden dat de Tilburgse hoogleraar rechtsgeleerdheid en PvdA-senator Willem Witteveen samen met zijn vrouw en dochter omkwam in de ramp met vlucht MH17. Zijn dood was een groot verlies voor de rechtswetenschap en het Nederlandse parlement. Hij en de andere inzittenden van het vliegtuig behoren tot de eerste slachtoffers van de oorlog in Oekraïne die toen al was begonnen. Willem Witteveen heeft niet meer meegemaakt wat er na 2014 is gebeurd en wat de oorlog voor ons Nederlanders betekent.


De prijsvraag

Was Willem maar hier, zullen degenen denken die hem hebben gekend. Wat zou jij hem dan willen vertellen over de afgelopen tien jaar? Wat vind je belangrijk om mee te geven? Waar hoop je op, of waar ben je bang voor?

Laat je inspireren door Willem Witteveen, die bekend stond als een ware homo universalis - een man van vele talenten. Hij was niet alleen een rechtsgeleerde en filosoof, maar ook schilder, een bekwaam pianist, en iemand die poëzie een plek gaf in politieke discussies.

Deel je gedachten, gevoelens of reflecties in zijn geest in een vorm die jou aanspreekt: een brief, essay, schilderij, gedicht of muziekstuk.

Wat zou jij hem willen meegeven?


De prijs

De drie mooiste, ontroerendste of wijste inzendingen winnen een geheel verzorgde dag als speciale gast van de Eerste Kamer op Prinsjesdag 2024. Ook worden de bijdragen gepubliceerd op de website van de Eerste Kamer of tentoongesteld in het gebouw van de Eerste Kamer.

Inzenders ontvangen ook een uitnodiging voor het symposium over Willem Witteveen op 3 juli 2024 in De Kloosterkerk in Den Haag. Tijdens dat symposium worden de winnaars bekend gemaakt.


Meedoen

Stuur je bijdrage voor 5 juni 2024, 12.00 uur naar protocol@eerstekamer.nl. Vermeld je naam, geboortedatum en je e-mailadres in de begeleidende mail.

De jury wordt gevormd door Freek Witteveen, de zoon van Willem, Mark Bovens, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht, Willems zwager Thomas Heerkens en Mei Li Vos, ondervoorzitter van de Eerste Kamer.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over deze prijsvraag, dan kun je contact opnemen met Antje Beers (antje.beers@eerstekamer.nl) of Arend Wadman (arend.wadman@eerstekamer.nl).


Regels voor deelname

  • Deze prijsvraag is bedoeld voor iedereen tot en met 30 jaar. Iedereen tot deze leeftijd mag meedoen. Er worden geen opleidingsvereisten gesteld.
  • De vorm van de inzending is vrij. Denk hierbij aan een brief, essay, schilderij, gedicht of muziekstuk.
  • Indien je ervoor kiest een brief of essay te schrijven, mag deze maximaal 1500 woorden bevatten.
  • Een correcte bronvermelding en citeerwijze is hierbij vereist om plagiaat te voorkomen.
  • Haatdragende inzendingen of inzendingen die op een andere manier afbreuk doen aan het Reglement van OrdePDF-document (denk aan belediging) worden niet in behandeling genomen.
  • Het is een individuele wedstrijd waarbij een inzending kan worden gedaan door één persoon.
  • Iedere persoon kan slechts één inzending doen.
  • Vanaf 1 mei kun je jouw inzending opsturen naar protocol@eerstekamer.nl of Eerste Kamer, t.a.v. Protocol, Postbus 20017, 2500 EA in Den Haag. Vermeld je naam, geboortedatum en je e-mailadres in de begeleidende e-mail of post.
  • De deadline voor het opsturen van jouw inzending is op 5 juni om 12:00.
  • Vermeld bij je inzending je naam, geboortedatum, en e-mailadres.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Privacystatement prijsvraag Willem Witteveen

Voor deze prijsvraag verwerken de Eerste Kamer en de jury de volgende persoonsgegevens: NAW- gegevens, geboortedatum en jouw e-mailadres.

We gebruiken de ontvangen gegevens om je op de hoogte te stellen wanneer je een prijs hebt gewonnen en om deze toe te kunnen sturen.

Grondslag: De gegevensverwerking is noodzakelijk voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen.

Uiterlijk drie maanden na bekendmaking van de uitslag worden de verzamelde gegevens (met uitzondering van de gepubliceerde en/of tentoongestelde bijdragen) vernietigd.